ΚΥΡΗΝΕΙΑ

Ένας από τους αντιπροσωπευτικότερους τύπους φορτηγού πλοίου του 4ου αιώνα είναι το γνωστό πλέον σε όλο τον κόσμο πλοίο της Κυρήνειας, του οποίου το ναυάγιο έδωσε σήμερα την δυνατότητα να το ανακατασκευάσουμε και να  γνωρίσουμε πως ήταν αυτός ο χαρακτηριστικός τύπος πλοίου του Αιγαίου.

Το πλοίο της Κυρήνειας έζησε περίπου το διάστημα 389 - 280 π.Χ. Γνωρίζουμε ότι ναυάγησε γύρω στo 300 π.Χ. ή λίγο νωρίτερα, στις βόρειες ακτές της Κύπρου, και η ανακάλυψη του το 1966, 23 αιώνες αργότερα και η εν συνεχεία αποκόλληση του από το βυθό έφεραν στο φως το παλαιότερο ναυάγιο εμπορικού σκάφους που γνωρίσαμε ως σήμερα.

Το 1966, το εντόπισε ο Κύπριος Ανδρέας Καριόλου από την Κυρήνεια και το 1968 μία ομάδα αρχαιολόγων του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας με επικεφαλής τον Μ. Κάτσεφ άρχισαν υποβρύχια ανασκαφική έρευνα που διήρκεσε αρκετά χρόνια.

Το σκαρί αφού τεμαχίστηκε σε 5000 κομμάτια, ανελκύστηκε και επανασυνδέθηκε στο ειδικό μουσείο του κάστρου της Κυρήνειας, όπου συντηρείται από τότε.

Η χρονολόγηση με άνθρακα απέδειξε ότι η ξυλεία είχε κοπεί γύρω στο 389 π.Χ., ήταν από πεύκο και ότι στη διάρκεια της ζωής του το σκαρί είχε επισκευαστεί τρεις φορές.

Είχε μήκος 14μ., βάρος 14 τόνους και είχε κατασκευαστεί με την μέθοδο ''πρώτα το πέτσωμα''. Το φορτίο του είχε βάρος 20 τόνους και το αποτελούσαν 400 αμφορείς από τη Χίο, Σάμο και Ρόδο που περιείχαν κρασί και λάδι, 29 μυλόπετρες από τη Νίσυρο και 10.000 αμύγδαλα που χρονολογήθηκαν από το 288 π.Χ. Το Νοέμβριο του 1982, το Ελληνικό Ινστιτούτο προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας και με την συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος, άρχισε η ναυπήγηση του ''Κυρήνεια ΙΙ'' μία μοναδική ως τώρα προσπάθεια πειραματικής αρχαιολογίας.

Κατασκευαστής : Π. Δανέζης