Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ (Ι.Ι.Ε.Ν.) λειτουργεί ως αυτοτελής Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην αριθμ. 411811/20/93 (ΦΕΚ Β΄/468/29-06-93) απόφαση του τέως κ. Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για όλα τα θέματα που αφορούν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Το Δ.Σ του Ι.Ι.Ε.Ν., απαρτίζεται από τους:

1. Πρόεδρο, τον εκάστοτε Αρχηγό Λιμενικού Σώματος,
2. Εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών,
3. Εκπρόσωπο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου,
4. Εκπρόσωπο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας,
5. Εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας,
6. Εκπρόσωπο Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
7. Εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας,
8. και 3 Τακτικά Μέλη, πρόσωπα κύρους με γνώση και εμπειρία σε θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, ναυτιλίας ή άλλους τομείς σχετικά με το έργο του Ινστιτούτου.


Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η έρευνα και η μελέτη της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, η συλλογή συντήρηση και έκθεση κειμηλίων Ιστορικού ενδιαφέροντος και η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.


Η ιστορία του Μουσείου Εμπορικής Ναυτιλίας (Μ.Ε.Ν.) ξεκινάει το 1982, όταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε την ιδέα να συγκεντρωθούν, για λίγες ημέρες στο νησί της Ύδρας, άνθρωποι των τεχνών και του πολιτισμού από όλα τα κράτη της Μεσογείου, προκειμένου να παρακολουθήσουν εκδήλωση με θέμα: "Η Μεσόγειος του Χθες και του Σήμερα". Η επίσκεψή της στη Ναυτική Σχολή της Ύδρας υπήρξε αφορμή, ώστε μια μικρή ομάδα Λιμενικών να συλλάβει την ιδέα ίδρυσης του Μουσείου.

Το υλικό από την εκδήλωση αυτή, μεταφέρθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού, στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη Σχολή Λιμενοφυλάκων, προκειμένου να διαφυλαχθεί. Από τότε άρχισε σταδιακά η συγκέντρωση και συντήρηση εκθεμάτων ώστε κάποια στιγμή να δημιουργηθεί ένα Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Το Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Μ.Ε.Ν), όπως ονομαζόταν πριν, απέκτησε την νομική του υπόσταση το 1991 και λειτούργησε στην Σχολή Λ/Φ μέχρι το 1993. Με το νόμο 2638/98 (ΦΕΚ 204 Α΄) μετατράπηκε σε Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας (Ι.Ι.Ε.Ν.).


Σελίδες: [1] 2 3

Ιστορικό / Σκοπός / Εκθέσεις / Ημερίδες / Σεμινάρια / Νέα / Χρήσιμες Διευθύνσεις / Downloads / Επικοινωνία  Ιστορία της Ναυτιλίας / Βιβλιοθήκη / Ομοιώματα / Ναυτικά Όργανα / Πίνακες
Λιθογραφίες / Αγιογραφίες / Εκδόσεις


Σχεδιασμός - Υλοποίηση N&C Technologies